Når Civita rir demokratihesten

Civitas Eirik Løkke vil lære venstresiden om demokrati i Venezuela, og velger årsdagen for høyresidens statskupp i Chile.

Eirik Løkke går hardt ut mot Venezuelas regjering i søndagens BT. Hvis Civita skal lære venstresiden om trusler mot demokratiet, er det mange verre eksempler å velge fra enn Venezuela. Problemet for Løkke er at disse landene deler den samme høyrevridde ideologien som han selv.

F.eks. det nylig gjennomførte statskuppet i Brasil, der et 60-talls senatorer avsatte en president valgt av 54 millioner brasilianere. Latin-Amerika har vært vitne til flere statskupp de siste 15 årene i Venezuela, Honduras, Paraguay, Ecuador og Bolivia. Samtlige er utført av høyresiden og støttet av USA.

I Honduras har 100-talls opposisjonelle blitt drept siden kuppet i 2009. Med 59 drepte journalister siden kuppet regnes Honduras som kontinentets farligste land for journalister. I Venezuela har ikke en eneste opposisjonell blitt drept. Ingen er fengslet med mindre de har gjort alvorlige lovbrudd som heller aldri ville ha gått ustraffet hen i Norge og opposisjonell media er dominerende. Kanskje Løkke kan forklare oss hvorfor Venezuela er en større trussel mot demokratiet enn land som Honduras, Paraguay og Brasil?

Ja, Venezuelas regjering har gjort noen grove feil når det gjelder økonomisk styring. Ja, det finnes enorm korrupsjon i landet, både blant regjeringsmedlemmer, og opposisjonen som har lange historiske røtter. Noe som Løkke fullstendig utelukker fra sin artikkel er hvilket ansvar som også ligger hos opposisjonen og USA for situasjonen i dagens Venezuela.

Først og fremst er krisen i Venezuela en del av den internasjonale økonomiske krisen forårsaket den ekstreme nyliberale økonomiske politikken. Venstreregjeringene som kom til makten blant annet i Venezuela, Brasil, Bolivia, og Ecuador fikk mandat fra et overveiende flertall av befolkningen til å endre kurs. Denne kursendring førte til historisk bedring i levekår for flertallet av landenes befolkning.

Tall fra blant annet Verdensbanken og FN viser tydelig hvilken enorm fremgang som ble gjort innen fattigdomsbekjempelse, alfabetisering, og helse og utdanning under Chávez regjeringsperioder. Hadde verdenssamfunnet støttet opp om disse alternative utviklingsmodellene i stedet for å sabotere og motarbeide dem, kunne situasjonen i Venezuela vært en helt annen i dag.

Svaret på Løkkes avslutningsspørsmål «om jakten på nye sosialistiske fyrtårn fortsetter ufortrødent i det 21. århundret» er et definitivt ja. Alle oppriktige mennesker opptatt av et mer rettferdig samfunn har en plikt til å fortsette å skape alternativer til kaoset og elendigheten Eirik Løkkes nyliberale modell har påført befolkningen.

Løkkes kronikk ble ironisk nok trykket på selveste dagen for statskuppet i Chile, 11. september 1973, som åpnet opp for nyliberalisme. Den ble innført med bruk av tortur, forsvinninger og flere tusen drap!


Denne artikkelen sto på trykk i Bergens Tidene 19.9.16

Dave Watson
Land